De kunst van opvoeden


Opvoeden is een hele kunst. Kinderen roepen gevoelens bij ouders op van liefde en vreugde, maar ook van angst, frustratie, zorgen en pijn in het hart. In iedere ontwikkelingsfase weer op een andere manier. Ouders voelen zich verantwoordelijk voor hun kinderen en willen ze beschermen en helpen. Maar soms zijn ouders en kinderen uit verbinding en begrijpen ze elkaar niet goed. Dit kan komen door een moeilijke ontwikkelingsfase of het temperament van het kind, door onzekerheid bij ouder of kind, door je eigen opvoeding of door een scheiding. Ouderschap roept nu eenmaal opvoedingsvragen op.

Bewust ouderschap betekent dat we als ouders de vraag durven stellen: ‘Heb ik echte aandacht voor mijn kind en de huidige situatie zoals die is? Of reageer ik vanuit mijn verleden, mijn gewoontes en overtuigingen, mijn zorgen en verwachtingen?

Denk je: “Hoe krijg ik mijn kind zover dat?’ Of kun je denken: ‘Wat heeft mijn kind nodig?’

 

We kijken naar wat er goed gaat in de opvoeding en welke opvoedkundige kwaliteiten en vaardigheden je als ouder nog verder kunt ontwikkelen. Met als doel dat je weer in contact komt met je eigen ouderlijke intuïtie! 

 

‘Wanneer ouders gaandeweg leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gevoelens, gedachten, daden en waarden, wordt de balans tussen de verantwoordelijkheid van kinderen en van volwassenen in en voor het gezin en de samenleving gezond.’  – Jesper Juul 

 

 

Je kunt voor alle opvoedingsvragen contact met ons opnemen.